de Voscuyl 19
2341BJ
OEGSTGEEST
tel. 071-5171463

Afgelopen twee wedstrijden zat de klad er een beetje in bij O23-1. Oorzaak: een gehavend team met telkens net aan voldoende spelers om een elftal op het veld te krijgen: In Leiderdorp leden we, zonder keeper en zonder de centrale verdediging, een lelijk verlies bij RCL en vorige week deelden we met precies 11 man de punten in Alphen aan den Rijn (ARC O23-4). Captain Rogier, was desondanks positief, want zo meldde hij: "Vorige week tegen ARC was het van beide kanten een matte eerste helft, maar speelden we een hele sterke tweede helft. Een te goedkoop gegeven vrije schop op de rand van het strafschopgebied leidde de 1-0 in, maar we speelden zo sterk en dominant dat de gelijkmaker niet kon uitblijven. Jesse had in de slotseconden zelfs nog ‘de winnende’ op zijn schoen, maar zag zijn volley tegen de deklat afketsen."

Door dit puntenverlies en een achterstand in het aantal gespeelde wedstrijden, zijn we in de stand gezakt van de eerste naar de derde plaats, maar zijn we virtueel nog steeds koploper. Om dit zo te houden moesten we afgelopen zaterdag wel thuis van ARC O23-3 winnen. De miezerregen had de Voscuyl verlaten en het hoofdveld was het strijdtoneel. De beginfase speelde FC Oegstgeest dominant, liet de bal lekker rondgaan, had het meeste balbezit en schoof langzaam op richting ARC-doel. Echter in de 6e minuut zorgde een onderschepping rond de middenlijn ervoor dat ARC voor de eerste keer op de helft van Oegstgeest kwam en met een schot van net buiten de 16 was het voor onze gasten ook direct raak (0-1).

Geen man overboord en FC Oegstgeest pakte onder aanvoering van Rogier de draad weer op en ging onverstoorbaar verder met het onder druk zetten van ARC. Dat lukte allemaal prima en leidde af en toe tot mogelijkheden, maar het doelpunt viel na een half uur toch weer aan de andere kant. In de tweede aanval van ARC in deze wedstrijd was het weer raak en leidden de Alphenaren met 0-2.

Het voetbal van FC Oegstgeest bleef verzorgd en de druk op ARC werd verder opgevoerd, waardoor een Oegstgeests doelpunt onvermijdelijk leek. In de 35e minuut was dat ook het geval, nadat er een overtreding op Warre, metertje of 20 recht voor de goal, aan vooraf was gegaan. FC Oegstgeest mocht aanleggen voor een vrije schop. De bal ging niet ineens, maar werd als variant schuin de 16 ingespeeld, waarna alsnog een snoeihard schot volgde. De bal kwam via de paal in een scrimmage in het doelgebied van ARC. Meerdere voeten en benen beroerde de bal, maar het was Warre's voet die de bal voor de aansluitingstreffer binnentikte (1-2).

Na rust zo’n beetje hetzelfde spelbeeld, waarbij FC Oegstgeest achterin de bal rustig liet rondgaan, daarmee ARC uitlokkend ruimtes in hun verdediging vrij te geven. Dan plots de versnelling dwars door het midden of over links met Alan en Alessio of rechts met afwisselend Thijmen en Michiel. Na een kwartier kon Alessio via een een-tweetje met Arda, doorlopen op de keeper en de bal onder de keeper door het doel in schieten. Het gejuich was van korte duur, want de vlag ging omhoog en het doelpunt geannuleerd. Alessio zelf zei dat het ‘kielekiele’ was, dus krijgt de grensrechter het voordeel van de twijfel😌.

In de 65e minuut een rush van Michiel over rechts, startend op eigen helft; langs de zijlijn; naar binnenkomend om vervolgens vanuit een bijna onmogelijke hoek de bal over en langs de keeper het doel in te schieten (zie onderstaand filmpje). Een wereldgoal, daar was iedereen het over eens (2-2).

Nu was het een kwestie van ‘erop en erover’ en zo geschiedde, alhoewel ARC zich bij deze stand toch ook wat vaker op de helft van FC Oegstgeest liet zien, met af en toe een halve kans tot gevolg.

Een kolderieke situatie in de 80e minuut: De goed leidende scheidsrechter Jos Timmers, floot voor een blessurebehandeling van een aan het gezicht geraakte ARC-speler. Nadat de speler weer was opgelapt, ontvingen de Alphenaren uit een scheidsrechtersbal de bal en werd deze ik schat vanaf een meter of 30-40 teruggespeeld op de keeper. Wat er precies gebeurde was mij ontgaan, maar de bal werd niet door de keeper gestopt en rolde het doel in (3-2).

Toen pas, bij deze stand en toen Michiel voor een enkelblessurebehandeling het veld tijdelijk had verlaten, begon ARC te drukken om de, door zo’n knullige manier ontstane achterstand, teniet te doen. Maar ook met 10 tegen 11 bleef FC Oegstgeest de betere ploeg en kregen de jagende Alphenaren geen centimeter ruimte van de goed georganiseerde Oegstgeest-verdediging. Een crosspass in de 85e minuut van Benjamin vanuit eigen strafschopgebied op Thijmen rechtsvoor, leidde bijna de 4-2 in. De keeper blokte het snoeiharde schot van Thijmen en de rebound van Noah op het lege doel belandde op de lat.

ARC bleef hierdoor hoop houden op toch nog een punt, maar terwijl de minuten wegtikten, bleek dat ijdele hoop, want in de slotminuut was het Arda die de wedstrijd definitief besliste. Het voorbereidende werk was van Michiel, die voor de zoveelste keer op rechts zijn tegenstander passeerde en deze keer de bal perfect in de loop van de vanaf links naar binnenkomende Arda passte en daarmee vrij voor de keeper kwam. Arda liet deze buitenkans uiteraard niet onbenut en schoot de bal onhoudbaar binnen (4-2).

Daarmee was de wedstrijd letterlijk en figuurlijk gespeeld, heeft FC Oegstgeest veerkracht getoond en bleven de 3 punten in Oegstgeest. Veerkracht is wat we volgende week tegen Warmunda mogelijk weer nodig hebben, getuige de vorige editie in oktober 2023 van onze wedstrijd tegen Warmunda.