Facebook Toestaan Niet toestaan

FC Oegstgeest ontsnapt aan nederlaag

23 oktober 2022 23:30

Na drie wedstrijden stond Alphen in de stand nog met nul punten. FC Oegstgeest had inmiddels zes punten verzameld. Dat statistiek niet altijd een goede voorspeller is, zou later in de wedstrijd blijken. In de eerste helft een gelijk opgaande wedstrijd waarin FC Oegstgeest regelmatig aardig onder druk kwam te staan. In de tweede periode een achterstand van 1-3. Pas in blessuretijd kon FC Oegstgeest dit, tegen de verwachting in, rechttrekken 3-3. (foto's Paul Lichtenbeld)

FC Oegstgeest ging goed van start. Op moment (12de minuut) dat Alphen problemen had met wegwerken van de bal in de verdediging na een voorzet van Sam Roelen, zag Bob den Hollander zijn kans schoon en werkte de bal achter de doellijn. Sam Roelen was vervanger voor Abel Bormans die al snel uitviel in verband met een blessure.
De voorsprong werd al snel teniet gedaan door Alphen via een penalty: 1-1.
Naarmate de wedstrijd vorderde bood Alphen steeds feller tegenspel, door sterk vooruit verdedigen kwam FC Oegstgeest regelmatig onder druk en vielen er achterin gaten. Keeper Gijs Jansen moest regelmatig in actie komen om de doelpogingen te verijdelen. Vooral de broers Verberg van Alphen maakten het de verdediging van FC Oegstgeest knap lastig. Deze fysiek sterke voetballers zijn bovendien ook zeer snel.
Voor rust hadden beide teams nog grote kansen. In de 39ste minuut kopte Tim Bakker een voorzet op de lat. Iets later werd ook een schot van Alphen gekeerd door de lat. Met de gelijke stand van 1-1 gingen beide teams de kleedkamer in.
Na rust bleef Alphen sterk vooruit verdedigen. FC Oegstgeest had hier geen antwoord op en ging juist nerveuzer voetballen. Het was lastig om de bal in het team te houden. Hierdoor nam de druk op de verdediging erg toe. Gevolg was dat binnen een kwartier na rust de stand op 1-3 stond.

Tot zover het bewijs dat statistiek niet altijd een goede voorspeller is.

Pas tegen het einde van de wedstrijd kon FC Oegstgeest weer een vuist maken. En, tegen alle verwachtingen in werd de stand in de laatste minuten van de wedstrijd weer gelijk gemaakt. Eerst was het Bob den Hollander die via een voorzet de 2-3 maakte. Daarna werd een duw die Roy Elkerbout kreeg in het strafschopgebied toen hij een voorzet wilde inkoppen bestraft met een penalty. Ook nu zorgde Bob den Hollander voor perfect afronding: 3-3.
Maar in de laatste minuten kon het nog gekker. Beide teams kregen nog kansen. Eén ervan was van Bob den Hollander die was doorgebroken en de pass net niet over de keeper heen kon koppen. Dan zou de wedstrijd helemaal een sensationeel einde gehad hebben. Nu werd afgesloten met 3-3.

Gezien het verloop van de wedstrijd heeft het team van FC Oegstgeest nog wel wat huiswerk te maken. Wat is het antwoord op een team dat sterk vooruit verdedigt? Hoe houd je in dat geval de bal in het team en bouw je zonder balverlies een aanval op?
Volgende week 29 oktober speelt FC Oegstgeest opnieuw thuis. Nu tegen Koudekerk om 14.30 uur.

Alle foto's van Paul Lichtenbeld zijn <hier> te vinden.