verenigingsscheidsrechter wordenOmdat ze beiden FCO-lid zijn, pakken ze nog regelmatig een wedstrijdje bij FC Oegstgeest mee en proberen dan meteen ouders (dus vaders én moeders) bij die wedstrijden zo gek te krijgen dat die zelf ook gaan fluiten. Als je toch iets wilt (of wellicht: moet) doen bij FCO, dan is scheidsrechter worden een prima optie; er is nog steeds een tekort aan scheidsrechters. Vrouwen zijn in die groep bovendien (en jammer genoeg) nog ondervertegenwoordigd, hoewel meisjes- en vrouwenvoetbal een prominente rol heeft binnen FCO. Over de lol van het fluiten is Erwin Theunissen duidelijk:
“You have the best seat in the house; niemand zit dichter op dit prachtige spelletje dan jijzelf.”
“Veel mensen die denken dat ze ongeschikt hiervoor zijn, zouden dit juist heel goed kunnen”, zegt Henk ten Voorde. “Natuurlijk begin je niet met JO19-2, Vrouwen 2 of het achtste herenteam, maar - als onderdeel van een cursus - fluit je eerst een paar keer een wat makkelijker wedstrijd onder begeleiding, om ervaring op te doen.” Bij de cursus verenigingsscheidsrechter die de KNVB van tijd tot tijd bij FCO organiseert, is er uiteraard aandacht voor de spelregels, maar ook voor het managen van een wedstrijd. Die cursus wacht nog op enkele deelnemers. Aanmelden als scheidsrechter kan via
arbitrage@fcoegstgeest.nl. Meer informatie is op te vragen via datzelfde emailadres.
de belangrijkste verschillen tussen verenigingsscheidsrechter bij FCO en KNVB-scheidsrechterAls scheidsrechter bij FCO heb je veel flexibiliteit, vrijheid en inspraak. Zo kun je aangeven dat je op bepaalde zaterdagen niet beschikbaar bent en op welke tijdstippen je wel en niet kunt. Maar je kunt ook aangeven wat je graag wel en niet wilt fluiten: wel of geen senioren, welke leeftijdscategorieën wel of niet, alleen meisjes of ook jongens. Met al die variabelen wordt bij de planning rekening gehouden. Je bent bovendien (inclusief voorbereiding) in maximaal twee uur helemaal klaar. Je hoeft ook niet alle spelregels tot in detail te kennen: kennis van de belangrijkste regels (die in de praktijk het meeste voorkomen) is genoeg.
Een KNVB-scheidsrechter is al snel vijf uur met een wedstrijd bezig (inclusief reistijd en representatie van de KNVB bij de ontvangende club, zowel voor als na de wedstrijd). Bovendien moet je als KNVB-scheidsrechter een minimaal aantal wedstrijden fluiten, jaarlijks een spelregeltoets halen en word je enkele keren per seizoen beoordeeld. De lat ligt voor een verenigingsscheidsrechter dus duidelijk lager dan voor een KNVB-scheidsrechter; dat past ook bij het niveau waarop je actief bent.
begeleiding voor (nieuwe) scheidsrechters bij FCO is beschikbaarErwin en Henk zijn ook graag bereid om als begeleider voor (jeugd)scheidsrechters van FCO op te treden. Daarvan is reeds een aantal keren gebruik gemaakt, maar zeker voor nieuwe scheidsrechters kan een ervaren begeleider echt een verschil maken. Erwin Theunissen legt uit: “Natuurlijk wordt er wel eens wat geroepen van de kant en niet iedere beslissing kan goed zijn, maar als je er vrij kort op zit, duidelijk bent in je beslissingen en naar beide teams toe fair bent, komt de waardering na de wedstrijd vanzelf. Voor mij is dit een fantastische manier om nauw bij het voetbal betrokken te zijn.”
tot slotHet voetbal in de derde en tweede klasse gaat sneller, is technisch beter en is daardoor wat makkelijker te fluiten dan wedstrijden in de vierde klasse, waar veel meer fysiek contact is. Laten we hopen dat her eerste elftal van FCO weer snel terugkeert in de derde klasse, maar zeker de route via de nacompetitie blijkt toch vaak een loterij!