de Voscuyl 19
2341BJ
OEGSTGEEST
tel. 071-5171463

De KNVB had het onbedoeld fantastisch gepland: De nummers 1 en 2 moesten de laatste twee wedstrijden nog tegen elkaar spelen. Eerst vorige week kon FC Oegstgeest O23-1 bij winst op RCL O23-1 het kampioenschap al veiligstellen. Maar RCL stond niet voor niets 2e en maakte het FC Oegstgeest knap moeilijk. FC Oegstgeest had het betere van het spel en creëerde genoeg mogelijkheden om de winst binnen te slepen, maar kansen voor open goal werden gemist of door de Leiderdorpse keeper verijdeld. Halverwege de tweede helft viel uiteindelijk toch de 0-1. Fabian kon van dichtbij uit een scrimmage na een corner binnentikken. In twee spaarzame momenten dat RCL in het strafschopgebied van FC Oegstgeest kwam, leverden hen dat wel direct twee strafschoppen op. De eerste, een terechte, werd fenomenaal door keeper Gijs gestopt en de tweede, een discutabele, werd in eerste instantie ook door Gijs gestopt, maar het effect aan de bal door de redding zorgde alsnog dat de bal voor de gelijkmaker en de eindstand het doel in stuiterde (1-1). Nog geen beslissing en dus nog geen kampioenschap in De Bloemerd.

Het kwam op de laatste wedstrijd neer, afgelopen zaterdag thuis op veld 2, met het scorebord aan en met een bijna compleet team: Gijs op doel; Jasper, Jesse, Timon en Alessio de verdediging; Warre, Michiel en Fabian het middenveld en Jens, Benjamin en Felix de aanval. Mo, Rogier, Floris en Thijmen waren eerste wissels. Afwezig: Lars.

Het werd een kopie van de wedstrijd in Leiderdorp, waarbij FC Oegstgeest het betere van het spel had en RCL met name met veel energie en fysieke kracht (maar fair) FC Oegstgeest tegenhield. Al in de 2e minuut een eerste doelpoging en in de 7e minuut een vrije trap op zo’n 25 meter van de goal. De bal ging ineens, maar werd weggekopt door een verdediger op de doellijn. Zes minuten later in de 13e minuut, was de verdediger te laat om een mooie lob van Jens over de te ver voor zijn doel staande keeper van de doellijn weg te werken. Prima doelpunt en op koers voor het kampioenschap (1-0).

Pas in de 21e minuut kon RCL voor het eerst aanvallend iets terugdoen, maar de doelpoging vanuit een counter was te gehaast en de bal vloog huizenhoog over. Ook een schot in de 38e minuut van rand 16 meter miste kracht en richting en was derhalve geen enkel probleem voor Gijs. Daarmee was de eerste helft gespeeld en kon FC Oegstgeest met de kleinst mogelijke voorsprong gaan rusten.

Met de wetenschap dat deze wedstrijd nog niet was gespeeld en de verse benen van captain Rogier werd de tweede helft begonnen. RCL moest twee keer scoren om te winnen en daarmee het kampioenschap naar Leiderdorp mee te nemen, maar ondanks de energie die de jongens erin legde slaagde zij er niet in echt gevaarlijk te worden. Het was telkens FC Oegstgeest dat dreigender was, zonder echt grootste kansen te creëren.

Een steekpass van Thijmen om Mo leverde een eerste Oegstgeester mogelijkheid op, maar in duel met zijn tegenstander miste hij op een haar na het doel. Ook had Mo in de 60e minuut bijna een assist op zijn naam, toen hij de bal afspeelde op Fabian die vervolgens rechts naast de goal schoot. In de 72e minuut kon Thijmen een zwak uitgespeelde opbouw onderscheppen en richting goal snellen, maar zag vervolgens de bal uit zijn schot voorlangs vliegen.
Daarmee bleef het spannend, gaf RCL niet op en bleef FC Oegstgeest aanzetten op de bevrijdende tweede doelpunt. En die viel in de 78e minuut uit een corner. In een wirwar van benen caramboleerde de bal uiteindelijk via de keeper, een RCL-been en binnenkant paal over de doellijn in het Leiderdorps doel. Eigen doelpunt en 2-0. Daarmee was de wedstrijd gespeeld, alhoewel sommige jongens van de Racing Club er nog geloof in hadden. Maar na 93 minuten was het klaar en prees er nog steeds 2-0 op het scorebord.

Sportief werd FC Oegstgeest door RCL gefeliciteerd. Ondanks hun teleurstelling konden ze ook niet anders dan toegeven dat het kampioen voor FC Oegstgeest terecht was, met 20 punten uit 8 wedstrijden en 37 doelpunten voor en 5 tegen. Voorzitter Pepijn en penningmeester Arie kwamen de Jongens van Onder 23-1 ook feliciteren, overhandigden hen de kampioensschaal en trakteerden op 2 kannen bier, wat natuurlijk uitermate in de smaak viel. Het feestje werd in het clubhuis nog voortgezet, terwijl Martijn Leopardi zijn repertoire ten gehore bracht.

Zo nu ff een paar weken winterstop en dan kijken wat de KNVB voor de voorjaarscompetitie voor de O23-1 in petto heeft. Namens de O23-1 wens ik iedereen alvast fijne feestdagen en een goede start van 2023 en we zien elkaar graag weer in het nieuwe jaar.

Alle foto’s van beide wedstrijden, klik <hier>.