Smaragdlaan 97
2332JP
LEIDEN
tel. 071-5311653

Was vorige week hekkensluiter Lugdunum nog onze tegenstander, stond deze zaterdag koploper Sporting Leiden op het programma. Het werd een uitwedstrijd in de stromende regen, waardoor het grasveld op sommige plekken tot een ware modderpoel werd omgeploegd. Dat bevorderde ons spel niet echt en deed de bal en de spelers lekker glijden.

FC Oegstgeest zakte begin eerste helft bij balbezit van Sporting Leiden wat in en won met de ijzersterke verdediging (Alessio, Rogier, Timon, Jasper) en middenveld (Warre, Jesse, Fabian) elk duel. Hierdoor kreeg FC Oegstgeest meer en meer de overhand en kon er regelmatig uitkomen. Met gedurfde strakke passes op ons snelle aanvalstrio (Thijmen, Michiel en Tjeerd) sneed FC Oegstgeest regelmatig door de Leidse defensie en kon gevaarlijk voor de Leidse goalie verschijnen.

Maar ook Leiden was een paar keer gevaarlijk dichtbij een doelpunt, bijvoorbeeld met een schot op de lat en de daarop volgende rebound, die door keeper Gijs goed gekeerd werd. Bij deze ene goede redding zou het overigens niet blijven, maar daarover later meer.

Halverwege de eerste helft kwam FC Oegstgeest op voorsprong toen Jesse in de 16 de bal van Michiel ontving, zijn directe tegenstander uitkapte en de bal onhoudbaar binnenschoot (0-1). Prachtig doelpunt en een mooi moment om te wisselen: Jens op linksvoor voor Tjeerd. Ondanks het zware veld en het lastige voetbalweer toonde FC Oegstgeest mentaliteit en ging vol overgave de duels in. Dit betaalde zich uit, want vlak voor rust onderschepte Jesse de bal op het middenveld en haalde op een afstand van 25-30 meter van de Leidse goal vernietigend hard uit. De bal zeilde naar de rechter kruising en plofte via binnenkant paal achter de Leidse keeper in de goal. Een oogstrelend mooi doelpunt en met een 0-2 voorsprong de rust in.

Rogier gebruikte de rust om Mike in te brengen voor Thijmen en drukte zijn team op het hart met dezelfde intensiteit, mentaliteit en focus door te gaan en vooral begin tweede helft geen tegendoelpunt te krijgen. Maar al zijn woorden ten spijt was het Sporting Leiden die het initiatief nam, bijna alle duels won en in de vijfde minuut een ‘balletje breed’ in de Oegstgeester opbouw simpel kon onderscheppen en rustig kon binnenschuiven (1-2).

Sporting Leiden bleef vervolgens vol druk zetten, waaronder Oegstgeest leek te bezwijken. Een enorme mogelijkheid om de marge weer op twee doelpunten te zetten werd jammer genoeg op een haar na gemist. Warre verstoorde op het middenveld de Leidse opbouw en zette Jesse met een slim steekpassje 1 op 1 met de keeper. De bal werd echter rakelings langs de verkeerde kant van de paal geschoven.

Leiden kwam daar heel goed weg, hield vervolgens de overhand en bleef strijdlustig alle duels winnen. Onoplettendheid binnen onze gelederen bij een snel genomen Leidse vrije trap, gevolgd door een voorzet kon ongehinderd door de Leidse spits worden binnengelopen (2-2). De Leidenaars schakelde een tandje bij en de doorweekte Oegstgeester koppies gingen hangen.

Het werd een periode van pompen of verzuipen, maar toen het FC Oegstgeest lukte een aantal aanvallen goed af te slaan, begon langzaamaan het geloof in een goed resultaat weer terug te keren en herpakte Oegstgeest zich naar het niveau van de eerste helft. De felheid kwam terug, duels werden weer gewonnen en het Oegstgeester spel leverde weer kansen op. Een schot van Fabian van buiten de 16 eindigde op de paal. Leiden kreeg met nog een kwartier op de klok ook een grote kans, maar mede door het slechte veld kon een bal in het Oegstgeester doelgebied door Gijs en Timon worden weggewerkt. De tijd kroop richting einde toen Oegstgeest een van zijn spaarzame corners in de tweede helft mocht nemen. De eerste helft waren onze corners al een paar keer erg gevaarlijk en ook nu weer werd de bal mooi voor de ‘pot geslingerd’. Michiel kon zijn hoofd goed tegen de bal zetten en kopte strak 2-3 binnen. Een heerlijk doelpunt.

Dat gaf ons voor de slotfase wat extra energie en onder elkaars aanmoedigingen probeerden wij ons onder de Leidse druk uit te voetballen. Maar het alles of niets offensief leverde de Leidse gastheren in de absolute slotfase toch een aantal levensgrote kansen op. Een voorzet ging aan alles en iedereen voorbij en kon bij de tweede paal vanaf 3 meter zo maar worden binnengelopen. Keeper Gijs verwerkte deze ultieme Leidse mogelijkheid op de gelijkmaker met een waanzinnige reflex alsnog tot corner.

Het was een drukte van jewelste in het Oegstgeester strafschopgebied, waarbij de ene hoekschop werd verwerkt tot een volgende. Totdat ondertussen in blessuretijd de laatste hoekschop werd genomen. Een mee opgekomen Leidse verdediger lukte het bij de tweede paal de bal vrij in te koppen. Iedereen telde ‘m al, behalve sluitpost Gijs die de bal met een katachtige sprong tegen de lat drukte en de overwinning daarmee veiligstelde. Wat een keeper hebben we toch!

Captain Rogier vatte de wedstrijd naderhand als volgt samen: “Gijs redde op de valreep de overwinning, die voortkwam uit geweldige inzet en gedurfd voetbal. Dat Oegstgeest het lukte na de 2-2 weer de knop om te zetten en het spelbeeld te veranderen, vervult het hele team met trots!”