Datum

12 september 2020 13:00

Accommodatie

Onbekend

We moeten terug naar 7 maart van dit jaar voor de laatste wedstrijd en wedstrijdverslag van FC Oegstgeest (FCO) JO19-4, daarna werd het om bekende redenen stil. Maar dit team typeert zich als ware vriendenteam, want nu 7 maanden later stonden ze er allemaal weer, behalve Leo, die was gestopt, maar zat (volgens mij met enige spijt) toch in de dug out om zijn vrienden aan te moedigen.

Mike was terug van een jaartje kickboxing; Gilberto herenigd zich met zijn oude voetbalmaatjes en Warre werd uit de FCO-selectie als vriend naar FCO-19-4 gehaald. De overige teamleden bestaan uit oude bekenden: Gijs (k), Rogier (c), Senne, Jesse, Alessio, Benjamin, Joep, Jasper, Fabian, Michiel, Thijmen, Tristan en Timon, maar hij was deze eerste wedstrijd geblesseerd dus zijn rentree op het voetbalveld laat nog even op zich wachten. Joeps beide broers, Boris & Sjors vormen dit seizoen de tweekoppige leiding van FCO19-4.

Tegenstander Rijnsburge Boys (RBB) JO19-3 had al 2 wedstrijden gespeeld (1 gewonnen; 1 verloren) dus moest winnen om door te kunnen bekeren. FCO met slechts anderhalve training in de benen, stond als een roedel jonge honden te trappelen om te mogen beginnen en het werd een daverende start. Heerlijke combinaties, lekkere felle duels en direct de druk naar voren. Soms een tegenstootje van RBB, maar de FCO-verdediging met Jasper, Gilberto, Rogier en Alessio stond niet alleen als een huis, maar voetbalde zich ook opmerkelijk gemakkelijk onder mogelijke RBB-pressie uit, waardoor keeper Gijs zijn talenten nauwelijks hoefde te tonen.

Het spel speelde zich dus voornamelijk af op de helft van onze gasten en dat leverde ondanks het compacte speelveld toch al een handjevol kansen op. Onze tegenstander weet zich echter (al jaren) verzekerd van een uitstekende goalie, die zich niet gemakkelijk laat passeren. De bal moet loepzuiver worden binnengeschoten om deze keeper te kunnen verschalken. En dat was, naast een zuivere eindpass, eigenlijk het enige dat er de eerste fase bij FCO aan ontbrak. Tot de 35e minuut, toen moest de keeper toch echt buigen voor de zoveelste aanval van FCO. Benjamin werd dwars door het midden met (nu wel) een goede eindpass aangespeeld, controleerde de bal en passeerde de keeper met een geplaats schot binnenkant voet in de rechterhoek (1-0).

In de 41e minuut werd een terugspeelbal door de RBB-keeper in een reflex gevangen, met een indirecte vrije trap binnen de 16 meter voor FCO tot gevolg. Michiel tikte de bal opzij en Benjamin haalde hard uit. De bal krulde met een zwabber richting tweede paal, maar spatte andermaal uiteen op het aluminium. Drie minuten later mocht Benjamin nogmaals zijn geluk beproeven, maar in een 1 op 1 met de razendsnel uitkomende keeper won deze laatste en blokte het schot. Mogelijkheden uit een vijftal hoekschoppen leverde ook niet de tweede treffer op, want of de bal werd van de lijn gehaald, de lat bracht redding of de bal werd over gevolleerd. Zo ging FCO slechts met de meeste minimale voorsprong rusten.

Kort na aanvang van de tweede helft was het Fabian die tot twee keer toe de voorsprong kon verdubbelen. Uit een voorzet van Thijmen, na een prima passeeractie op de achterlijn, kreeg Fabian de bal panklaar in de voeten gespeeld, maar weer was de keeper er als de kippen bij om zijn goal te verkleinen en het schot van Fabian te weren en enkele minuten daarna kreeg Fabian een opgelegde kans in een 1 op 1, maar schoot de bal recht op de keeper en in de rebound net over.

Ook een strak schot van Jesse na een vloeiende combinatie over rechts; een afstandsschot van Tristan en een combinatie tussen Jasper en Thijmen eindigden allemaal in de handen van de keeper. RBB zag daardoor zijn kans schoon, ging wat fysieker spelen en meldde zich daardoor wat vaker bij de 16 van FCO. Vertwijfeling in de FCO-verdediging over vermeend buitenspel, leverde RBB eindelijk de 100% kans op waar zij al dik een uur voor streden, maar gingen hier uiterst onzorgvuldig mee om en de bal werd ruimschoots naast geschoten.

In de slotfase herpakte FCO zich, legde een paar goede kansrijke aanvallen op de mat en liet zelfs het RBB-doelnet nog eens bollen, maar deze treffer werd al dan niet terecht door de Rijnsburgse assistent-scheidsrechter afgevlagd. Hierdoor bleef de eindstand 1-0 en zei coach Boris na afloop opgelucht: “Zo, de eerste 3 punten zijn binnen.”.

Het ongeveer 20-koppige FCO-publiek was unaniem: Heerlijk vriendenteam, prima voetbal, maar het had zeker 3 of 4-0 moeten worden. Ach, het was hun eerste wedstrijd en er moet toch wat te verbeteren blijven.